Bakterier skaffer mere olie
Da de første bor trængte ned i Nordsøens gigantiske oliefelt, Ekofisk, regnede firmaet bag boringen med at få under 17% af olien op. I dag er det tal oppe omkring 46%, og nu ser det ud til, at bakterier kan hæve det tal yderligere.
Af Steen Laursen, GeologiskNyt, 20/2/2006
| | | Billedemanipulation: Worth1000.com
|
Norge tjener 30 milliarder norske kroner på hver ekstra procent olie i Nordsøen, er bliver udnyttet. Derfor er enhver metode til at udnytte mere af den fundne olie velkommen, og nu er en termofil bakterie blevet central. Bakterierne kommer fra Ekofisk feltet i Nordsøen og i dag er de sat ud i et andet norsk felt og i flere canadiske felter. Her ændrer de på mikrostrukturen af oliefelterne, så oliefirmaerne kan pumpe mere af olie op.
Bakterierne får olien til at flyde
Præcist hvad bakterierne gør, er ikke helt klart. Nogle forskere mener, at de udskiller syre, som åbner og udvider porerne i klippen, så olien flyder lettere igennem den. Eller også stopper bakterierne nogle pore til, så vand og olie må finde nye veje. Endelig kan det være, at de løsner olien fra overfladerne i klippen, så olien blander sig med vandet i porerne og dermed bliver lettere at pumpe op.
Det er sejlivede bakterier
Nede i oliefelterne er der op til over 100 grader varmt og trykket er meget stort. Alligevel kan der være millioner af bakterier i en milliliter vand der fra. I laboratoriet prøver forskerne at finde ud af, om det er nye bakterie arter eller gammelkendte termofile bakterier. Termofil betyder, at bakterierne lever fint ved over 100 grader celsius. I laboratoriet lever de på en diæt af olie, metan, vitaminer og gær.
De rette næringsstoffer kan vække bakterierne
På sigt håber forskerne at kunne vække den slags bakterier i andre oliefelter ved at pumpe de rette vitaminer og næringsstoffer ned til dem. Bakterierne kan nemlig ligge i dvale i millioner af år, medens de venter på det næste måltid. Før oliefirmaerne vil bruge bakterierne i udvindingen af olie, skal bakteriernes effekt på klipper dog lige testes på borekerner af forskellige sedimenter.
|