Jordskælvet i Pakistan
- område med voldsom tektonik
Af Tine B. Larsen, GEUS
Så skete det igen! Mindre end et år efter jordskælvet ved Sumatra, som dræbte næsten 300.000 mennesker, blev et tæt befolket område ramt af et kraftigt jordskælv. Lørdag den 8. oktober 2005 kl. 5:50 dansk tid blev den pakistanske del af Kashmir rystet af et kraftigt jordskælv, som målte 7,6 på Richterskalaen.
Jordskælvet medførte omfattende ødelæggelser i det fattige område, hvor husene slet ikke kunne modstå de kraftige rystelser. Veje blev blokeret af store stenskred, og redningsarbejdet blev yderligere vanskeliggjort af talrige kraftige efterskælv – flere op til 6,0 på Richterskalaen – der vedvarende rystede området i ugerne efter det store jordskælv.
Huse, som var delvis beskadigede af hovedskælvet, kollapsede under efter- skælvene og gjorde livet ekstra farligt for redningsarbejderne og de overlevende. En meget stor del af husene i byen Muzaffarabad 10 km fra jordskælvets epicenter blev ødelagt. Det er skønnet at op mod 4 millioner mennesker mistede deres hjem, og over 86.000 blev dræbt i det bjergrige område.
Rystelserne fra jordskælvet kunne mærkes over et stort område, og medførte også ødelæggelser og tab af menneskeliv i Indien, hvor over 1.300 mennesker omkom. Både i Islamabad, New Delhi og Kabul kunne rystelserne tydeligt mærkes, men dog uden at forårsage skader. I søer i regionen, helt til Bangladesh, blev der observeret seiches. Seiches er bølger i vand, som opstår når rystelser fra et jordskælv sætter vandet i svingninger. Disse bølger har intet at gøre med tsunamier, der opstår, når et kraftigt jordskælv har sit epicenter under dybt vand og forårsager en kraftig lodret forskydning af havbunden.
Områdets tektonik Det er ikke overraskende, at det nordlige Pakistan kunne rammes af et kraftigt jordskælv. Den indiske plade, som også Pakistan er en del af, bevæger sig nordpå med ca. 4- 4,5 cm/år. Derved presses den indiske plade med voldsom kraft ned under den eurasiske plade. Det er måske den mægtigste sammenstødszone på jorden, idet begge de involverede plader er kontinentale, der hvor de mases sammen.
Kontinentalplader er tykke og har en lavere massefylde end oceanplader, og lader sig derfor ikke uden videre presse ned under hinanden. Resultatet af sammenstødet er verdens højeste bjergtinder med bl.a. Himalaya-bjergkæden, der står som en markant vidnesbyrd om de voldsomme naturkræfter, der er på spil.
For-bjergene umiddelbart syd for de store bjergkæder gennemskæres af store systemer af overskydningsforkastninger, men de enkelte forkastningers forløb er dårligt kendt. Det skyldes det vanskeligt tilgængelige terræn. Til gengæld kan områdets jordskælv kortlægges ud fra registreringer på de internationale seismologiske netværk - helt uden hvor de aktive forkastninger befinder sig. Der kan være mange kilometers usikkerhed på et jordskælvs beregnede epicenter, men når jordskælvene er talrige nok, vil den kraftigste koncentration af beregnede epicentre falde pænt sammen med forkastningernes faktiske placering.
Ikke alle dele af en forkastning er aktive lige ofte. Den samme forkastning kan have både roligt, krybende segmenter, og områder hvor spændinger akkumuleres over lang tid, før pladerne giver efter og flytter sig i et ordentligt ryk. Området ved Muzaffarabad havde indtil d. 8. oktober 2005 ikke oplevet et større jordskælv siden 1974, hvor et jordskælv, som målte ca. 6 på Richterskalaen ramte og ødelagde landsbyen Pattan ca. 85 km fra Muzaffarabad. Ved den lejlighed blev ca. 5.300 mennesker dræbt, hovedsagelig af stenskred. Det er dog et område, der mange gange årligt rystes af mindre jordskælv.
Det sidste rigtigt store jordskælv i området ligger hundrede år tilbage. Den 4. april 1905 rystedes området knap 300 km længere mod syd-øst af et gigantisk jordskælv. Dette jordskælv er efterfølgende blevet bestemt til 8 på Richterskalaen, men der er nogen usikkerhed på beregningen.
Den indiske plade igen Den indiske plade var involveret i både Sumatra-jordskælvet d. 26/12 2004 og i Kashmir-jordskælvet d. 8/10 2005. Der er imidlertid ikke nogen grund til at tro, at Sumatra-jordskælvet forårsagede Kashmirjordskælvet. Dertil ligger epicentrene alt, alt for langt fra hinanden. Desuden er der gået meget lang tid mellem de to jordskælv, hvilket under alle omstændigheder ville tale imod en direkte sammenhæng.
Begge destruktive jordskælv fandt sted i aktive jordskælvszoner, hvor der med mellemrum forekommer meget kraftige jordskælv. At vi på mindre end et år har oplevet to dræbende jordskælv, skyldes en tilfældighed.
Efterskælv Kashmir har været plaget af mange og kraftige efterskælv. Det første døgn var der det meste af tiden kun 10-20 minutter mellem efterskælvene, hvor op mod halvdelen var over 5 på Richterskalaen, og i det første døgn var der to efterskælv på 6,0 på Richterskalaen. Også d. 9. og 10. oktober blev området rystet af talrige efterskælv, og aktiviteten klingede først for alvor af i november måned.
Fysisk set fungerer efterskælvene som en finjustering efter hovedskælvet. Hovedskælvet udløser hovedparten af de opbyggede spændinger i undergrunden det pågældende sted, men nye spændinger opstår som følge af skælvet, og typisk vil ikke alle de oprindelige spændinger være udløst. Efterskælvene hjælper med til at bringe området tættere på en spændingsmæssig ligevægt.
Danske registreringer Jordskælvet blev registreret klart og tydeligt på de danske og grønlandske seismografer. De tog kun de første rystelser 8 minutter og 28 sekunder at nå fra Kashmir til København. GEUS’ seismografer indgår i de internationale netværk af seismografer, der overvåger jordskælv overalt på kloden, og data bliver så hurtigt som det er muligt sendt videre til de internationale datacentre, der beregner jordskælvets epicenter og styrke. Af hensyn til redningsarbejdet er det vigtigt at kende epicenteret hurtigt, da mennesker i de berørte områder ofte er ude af stand til at bede om hjælp efter voldsomme jordskælv, fordi kommunikationslinjer og infrastruktur er brudt sammen.
Referencer: International Seismological Centre, www.isc.ac.uk European Mediterranean Seismological Centre, www.emsc-csem.org National Earthquake Information Center, USGS, wwwneic.cr.usgs.gov
|