Fire store diamanter i Lesotho
På seks dage er fire store diamanter kommet for dagen i den netop genåbnede diamantmine Letseng la Terae i Lesotho. Det kunne mineselskabet stolt meddele den 27. januar i år. Stenenes samlede vægt er på 366 carat, og deres værdi er omkring seks millioner dollars. 366 carat svarer til 73,2 gram og en størrelse som en stor klementin. De fire nye sten er af den højeste kvalitet for hvide diamanter – D flawless.
| |
| Prinsesse Lerato Moloi med en diamant fra Letseng. (Letseng Diamonds Ltd)
|
Diamantminen i Letseng indeholder ellers ikke mange diamanter, men til gengæld er de store. 15 % af produktionen består af sten på over 10 carat - eller større end en stor ært, og 1 % er på over 100 carat. Siden minen åbnede førstegang i 1960’erne, har den leveret tre diamanter på over 500 carat. Derfor har det nye mineselskab indrettet sig på jagten efter sten, der er op til dobbelt så store.
Genåbnet efter 20 år
Beliggende i 3100 meters højde på bjerget Maluti er Letseng la Terae-minen verdens højest beliggende diamantmine. Op imod 10.000 mennesker gravede diamanter her på bjerget mellem 1960 og 1970 og de fandt blandt andet diamanten Lesotho Brown på 601 carat.
Det store Sydafrikanske mineselskab De Beers etablerede en regulær mine i området i 1977 og udvandt i alt 280.000 carat diamanter, svarende til 140 kilogram. Men da markedet mistede pusten i 1982, lukkede De Beers minen igen. Først i 2001 kom der atter gang i området, da det nuværende mineselskab, Letseng Diamonds Ltd., fik koncessionen. Området er på 21 hektar og selskabet regner med at grave ned til en dybde af 390 meter.
Geologi
Det fleste klipper i Lesotho er fra perioderne Trias og Jura, så de er altså mellem 250 og 135 millioner år gamle. De er dannet inde på et kontinent, og mellem disse sedimenter er der store områder af basalt. I den nordlige del af landet har man fundet en del kimberlit, som er den almindeligste af de bjergarter, man finder diamanter i. De er under 135 millioner år gamle og stammer fra Nedre Kridt. Indtil nu har man fundet 33 kimberlit-rør og 140 dykes, og af disse er der diamanter i de 24.
| |
| Letseng minen rummer to kimberlit-rør og er på 21 hektar. (Letseng Diamonds Ltd)
|
De flest diamantfund i Lesotho stammer fra landets sedimenter, men mineområdet ved Letseng består af to kimberlit-rør, som dykker næsten lodret med i den omgivende basalt. Bjergarten kimberlit er dannet af en størknet stenmasse, som kommer fra en meget stor dybde. Herfra er den kommet op tæt på Jordens overflade på få dage eller timer. Da den smeltede stenmasse kommer fra en dybde, hvor kulstof kan danne diamanter, kan der være diamanter i den endelige bjergart, kimberlitten.
Studier af urenheder i diamanter fra minen Letseng la Terae tyder på, at stenene er dannet i den nedre kappe i mere end 670 kilometers dybde, men dybden er usikker. Til gengæld ved man, at diamanterne er dannet af kulstof fra op til syv forskellig kilder. Så de er dannet i en meget sammensat del af kappen.
Falder på et tørt sted
Det lille afrikanske land har 1,8 millioner indbyggere og er et af verdens fattigste lande. Efter parlamentsvalget i 1998 viste dets politiske ustabilitet sig i form af regulære kampe, som næsten lagde hovedstadens økonomi øde. Kampene sluttede først, da nabolandene sendte tropper ind.
Mineindustrien udgør kun en lille del af Lesothos økonomi, men staten har allerede tjent flere millioner på den nyåbnede mine, da den sidder på 24 % af ejerskabet. Desuden har minen skabt 400 nye jobs og styrket den lokale økonomi. Det er tiltrængt i et land med en arbejdsløshed på 45 %. Afrika stå for over 49 % af Verdens diamantproduktion.
Mineindustrien udgør kun en lille del af Lesothos økonomi, men staten har allerede tjent flere millioner på den nyåbnede mine, da den sidder på 24 % af ejerskabet. Desuden har minen skabt 400 nye jobs og styrket den lokale økonomi. Det er tiltrængt i et land med en arbejdsløshed på 45 %. Afrika stå for over 49 % af Verdens diamantproduktion.
Af Steen Laursen, GeologiskNyt 31/1/2005
Af Steen Laursen, GeologiskNyt
|